dinsdag 30 december 2008

happy new year

Jaja, het leven is mooi hier in colombia. Veel te veel om jullie allemaal te vertellen. Enkele hoogtepunten die ik wel met jullie wil delen:

Tejo. (Of hoe je het dan ook spelt). In ieder geval is het een spel dat voldoet aan de mannelijke oerdrang, want het bevat met dingen gooien, bier drinken en explosies. Wat wil je nog meer?

Tejo bestaat uit 2 tegenover elkaar gelegen schuine vlakken gevuld met klei (zie foto 1) waarin een ijzeren ring ligt met daarop 4 envelopjes gevuld met buskruit. Nou noemden ze mij op de basisschool al bertje buskruit...
In ieder geval, het doel is om een ijzeren discus van een ongeveer een kilo (of 2) van een flinke afstand zo dicht mogelijk bij de ring, danwel erin, of -in het ultieme geval- op een van de zakjes buskruit te positioneren (zie foto 2). Het laatste gaat gepaard met de gewenste explosie, wat uiteraard ook de meeste punten oplevert. Al moet ik zeggen dat met al dat bier (zie foto 3) de puntentelling mij enigszins ontging.

Mooi detail in dit verhaal is dat dit alles zich afspeelde op eerste kerstdag. Na een ochtend door het prachtige heuvellandschap te hebben gewandeld streken wij rond het middaguur neer in dit cafetje aan de rivier, om vervolgens een krat bier te kopen en te knallen. En dat alles met zo´n 25 graden. Muy bien, navidad en colombia!

Verdere highlights: een trip naar la zona cafetera, alwaar koffie wordt verbouwd. Een tocht in een jeep over onverharde modderweggetjes (vet!) door fabelachtig mooi landschap vol bergen vol plantanen en koffie bracht ons naar een miniscuul dorpje. Na wat wandelden en veel rondvragen kwamen we bij een koffieplantage, alwaar we een allervriendelijkste rondleiding kregen. Vervolgens konden we er niet onderuit komen ook mee te eten. En voor dat alles wilden deze lieve mensen absoluut geen geld aannemen.
Zipaquira: een zoutmijn waar de immer gelovige colombianen een heuse cathedraal hebben uitgehakt. En dat niet alleen, de hele lijdensweg van ons aller amigo Jesús is in kruizen en altaren uitgehouwen. Oh, had ik al verteld dat dit alles onder de grond zit, in een ZOUTMIJN? ja, ze zijn hier gelovig. impressionante.Rest mij niks dan jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Adios!

Ohja, nu ook een selectie van filmpjes, zie rechts. En meer op youtube, zoek op bertjebertjek. wat overigens ook mijn skypenaam is.

2 opmerkingen:

 1. heeej Bert, waar hang je nu uit? ergens aan een grote rots? of achter een groot glas bier? ik ben benieuwd! hier in utrecht gaat alles zijn gangetje, ik ben lekker aan het werk, maar een Europees studentenfilmfestival organiseren geeft reiskriebels...ik zit elke week op de kaart van europa te turen waar ik allemaal heen kan en wil. zucht.
  veel plezier, en doe mij een plezier met een nieuw reisverhaal;)

  xleo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bertjebert,

  ik heb hem gevonden hoor, die site de la web van je. Wat een klote-systeem met dat inloggen..

  Met weemoed denk ik terug aan paradijsjes als el Cabo, Tayrona.
  Ik heb nog een paar leuke dagen gehad in B/manga, San Gil, Villa de la Leyva en Bogotá. Toen spijkerbroeken kopen in besneeuwd New York en zo zitten we weer thuis. En het is koud hier Bert, niet Bogotá koud, maar oud Hollandsch koud.
  Alleen Leffe trekt je gelukzalig door de winter heen, maar dat is er dan weer wel :)

  Que te vaya bien, hombre!

  BeantwoordenVerwijderen