vrijdag 6 februari 2009

Thieves! Bandits! Scum! Arghhh!

Na alle pracht en praal dan nu een anderssoortige ´genuine experience´ - Ik ben beroofd, en hoe!
Nadat ik besloten had dat het toch echt tijd was om het prachtige colombia te gaan verlaten had ik mijzelf in een bus naar de grens geplaatst. Tot aan Cali heerlijk 2 stoeltjes voor mezelf om de kater uit te slapen, maar vanaf daar kreeg ik een buurman in de stoel naast me. Na wat oninteressante formaliteiten te hebben uitgewisseld (het gaat langzaamaan ergens op lijken met dat spaans van mij) bood dit heerschap mij de helft van zijn candy bar aan. Nou weet ik dat je nooit voedsel vna vreemden moet aannemen.. maar na al die weken tussen familie en vrienden -alsmede de algehele vriendelijkheid in dit land- is mijn achterdochtigheid tot een dieptepunt gedaald, en zodoende nam naive Bertje het wafeltje gretig aan. En dat had ik beter niet kunnen doen.

Want even later werd alles wat wazig en zwaar.... en het enige dat ik me nog kan herinerren is mijn buurman die door mijn geldbuidel aan het spitten was. Waarop ik hem in mijn beste spaans mededeelde dat hij dat beter niet kon doen als hij zijn hoofd op zn romp wilde houden. Wat in mijn toestand volgens mij niet erg overtuigend overkwam. Toch hield hij ermee op (breed grijnzend, waarschijnlijk in de wetenschap dat ik over 5 minuten helemaal weg zou zijn). In ieder geval was ik zo ver weg dat het idee van fysieke interventie niet eens meer in me op kwam. En inderdaad, verder herinner ik mij helemaal niks meer, totdat ik wakker werd in het ziekenhuis. Alwaar mij werd medegedeeld dat ik in het vervolg beter geen voedsel van vreemden meer kon aannemen. duh.

Na alle waarschijnlijkheid bevatte dit escopolamina (klik voor leuke wiki-weetjes). Na een dag en nacht in het ziekenhuis te zijn gebleven, onder continue bloeddrukmetingen in dagelijkse injecties (¨maar wat is dat dan zuster?¨ -¨Daar wordt je beter van¨ - ¨ja dat mag ik hopen ja, maar mag ik weten wat u in mijn arm spuit?¨ - Dat is voor je herstel. ¨ - zucht, vooruit dan maar.) kon ik na twee dagen weer de 10 meter naar de wc lopen zonder continu tegen de muren te botsen, en mocht ik gaan. Nu had ik me inmiddels op een aanzienlijke rekening voorbereid, maar ik kon vertrekken zonder iets te betalen, nada! Dat was wel even een meevaller na een aanzienlijk financieel verlies. Bovendien was de dief zo vriendelijk - en daar ben ik werkelijk heel blij om- dat hij mijn paspoort en bankpassen heeft laten zitten. Zodoende kon ik zonder verdere problemen mijn reis hervatten, en ben ik nu in Riobamba, Ecuador. Zometeren ontmoet ik iemand die ik via de geweldige site couchsurfing.com heb leren kennen, bij wie ik kan overnachten. Tevens is hij gids en gaan we dit weekend een trektocht(je) naar een inca ruine maken. Alles weer Muy bien dus.

Moraal van dit verhaal: Colombiaanse wafel-bars zijn smerig!


On the bright side: mijn artikel is aangenomen voor publicatie in Energy Policy! Detlef, Bert (nee een andere, alhoewel ik zelf ook wel een schouderklopje verdien :P ) en Heleen, Hartelijk dank voor al jullie hulp!

Hasta pronto!

4 opmerkingen:

 1. Bertje bertje je weet toch...
  los waflas nos estan bien por la salud..
  maar vriendelijk dat ie alleen cash heeft gepakt, leer je toch je verlies weer relativeren.
  Dat je maar een mooie tijd in Ecuador hebt. Hier worden ook veel mensen overvallen maar jij hebt inmiddels je radar aanstaan.

  Have fun (en hier is het gewoon grijs en nat en fris)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Bert
  Moet je eerst beroofd worden willen we je reiservaringen lezen.
  Heeft je moeder je nooit verteld dat je geen snoepjes aan mag nemen van vreemde mannen? Wij denken dat slechts bananen in de schil veilig voor je zien. Veel plezier op je verdere reis. Motto: doe voorzichtig! Groeten van Carla, Hans en Charlotte W.v.D.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is mijn allerbeste vriendje van vroeger nou beroofd door duistere heerschappraktijken?!!!!
  Wat een schavuit!(heb nu strijdlustig mijn rechterhand in een vuist omhoog) Maar je hebt gelijk, wafel-bars zijn smerig. Sowieso...dus ook de Colombiaanse. Dat had je natuurlijk kunnen weten. Hoop iig dat je de komende tijd alleen leuke avonturen beleefd. En dat je het niet erg vindt dat ook ik je nu vanaf Hollandse bodem in de gaten kan houden. Heel veel plezier verder! En laat in het vervolg de vreemdeling eerst zelf de helft opeten :-)
  x charlotte

  BTW: bovenstaand bericht komt van mijn moeder, niet van mij. Maar soms wil ze wel eens vergeten dat ik nu ook dingen zelf kan. hihihi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hee bert, hoop dat ales weer goed is. goed dat je me waarschuwd. ik zit nog in bariloche, argentinie en nog zoekende naar klimmaatjes eet ik ales wat me aangeboden wordt :D.

  het lijkt me dat we over 1 a 2 maanden onze wegen zien kruisen in equador of peru! ik heb je nog niet op mijn mail, laat ff wat horen (sandersmeelbox op hotmail.com);
  gaan we klimmen.
  mucho suerte, nos vemos y abrazo

  sander van Rooy

  BeantwoordenVerwijderen