donderdag 21 mei 2009

Cuzco y Machu Pichu

Oftewel: de meest toeristische plaats van heel zuid Amerika. Maar vooruit, met (enig) recht. Het was best leuk. En het viel mee. Nu had ik me dan ook de meest vreselijke voorstellingen gemaakt. Over het algemeen worden de plaatsen -naar mijn bescheiden mening- minder leuk naarmate er meer toeristen komen. Meer toeristen leidt tot vervelend gedrag bij de locals. Of het trekt ´andere´ locals aan. Wat weer leidt tot vervelende, asociale, stereotype gringos. Of misschien zijn vele westerlingen van nature onbeschoft en debiel. In ieder geval leidt het ertoe dat ik dit soort plaatsen liever mijd. En zeker, Cuzco en Machu Pichu pueblo vodoen geheel aan dit beeld. Maartoch, niet in zo´n extreme mate als ik had verwacht. En machu pichu is inderdaad erg indrukwekkend. Net als de prijs van het treinticket ernaartoe; 96 US$. Daar beginnen we natuurlijk niet aan. Zodoende had ik met mijn duitse kompaan Johannes besloten dat wij daar op een goedkopere manier gingen komen. 3 bussen en 2,5 uur lopen later waren we dan in Aguas calientes, het dorp bij machu pichu. Kosten: 25 soles, oftewel 8 dollar. Niet slecht. Aguas calientes daarintegen, heeft nog het meeste weg van een skidorp in de alpen: Quasi authentieke restaurants en veel te duur bier.Maar het allermooiste van onze trip was nog wel het feit dat de locale boeren de wegen en rails blokkeerden op de dag dat wij Machu Pichu bezochten. Goed geinformeerd als wij waren, hadden wij ons bezoek dus geplanned op de dag dat niemand Aguas Calientes kon bereiken, (behalve 8 uur lopend over de rails: onze terugweg). ZOdoende was het ralatief rustig in Machu Pichu. En sja, het is inderdaad een erg indrukwekkend gezicht. Ik kan een heel verhaal houden over hoe prachtig het allemaal niet is, maar dat is maar saai om te lezen. Bovendien heb ik daar helemaal geen zin in dus jullie doen het maar lekker met een overdaad aan fotos.
De terugweg bestond uit 8 uur over de rails lopen; een miniscuul stukje met een busje rijden (slechts één koe aangereden) tot we stranden op de boerenwegblokkades; nog een uur lopen, een overnachting in ollantaytambo en nog 3 uur bussen.Inmiddels ben ik Cuzco weer ontvlucht. Veel te duur. Ja, ik doe m´n best om het stereotype krenterige hollander op dit continent te verspreiden. Is het dan allemaal zo slecht hier? Nee. Het voordeel van toerisme is dat men producten verkopen die de toeristen willen. Zodoende kun je hier echte koffie drinken en heb ik zowaar iets gevonden wat op oude kaas leek. Het kan verkeren.

Nu zit ik in Copacabana, aan het titikaka meer. Ik heb zojuist 2 dagen op Isla del Sol doorgebracht, wat -op de wederom grote hoeveelheid toeristen na- erg mooi is. Vanavond zal ik dan maar Johan cruijf´s wijsheid te hande maken en me gaan bezatten met al die toeristen. Elk nadeel heb ze voordeel. Of was het andersom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten